Jdi na obsah Jdi na menu
 


RAYTRONIC C12 nabíječ

15. 7. 2009

RAYTRONIC C12 nabíječ

Obrazekcena:1190,-

RAYTRONIC C12 byl konstruován především jako inteligentní a přitom cenově dostupná náhrada jednoúčelových nabíječů dodávaných v RC setech letadel aut i lodí. Oproti "krabičkovým" nabíječům nabízí vyšší výkon při nabíjení, vyšší bezpečnost při nabíjení lithiových akumulátorů díky vestavěnému balanceru a samozřejmě mnohem více informací o průběhu nabíjení a chování akumulátoru. Zatímco na vaší "krabiččce" v nejlepším případě jen smutně poblikávaly jedna nebo dvě LEDky, RAYTRONIC C12 nabízí na dvouřádkovém displeji informace o vstupním (napájecím) i výstupním napětí nabíječe, nabíjecím proudu, nabitém náboji (kapacitě), maximálním a minimálním napětí dosaženém během nabíjení a samozřejmě také hodnoty napětí jednotlivých článků lithiových akumulátorů.

Nabíječ obsahuje spínaný síťový zdroj pro napájení ze sítě 230V/50 Hz, ale stejně tak je možné jej napájet z olověného akumulátoru 12 V (autobaterie nebo trakční olověný akumulátor). RAYTRONIC C12 umožňuje nabíjet takřka všechny běžné typy článků (NiCd, NiMH, Li-poly, Li-ion, Li-Fe); navíc je vybaven vestavěným čtyřkanálovým balancerem, který zajišťuje velmi bezpečné a komfortní nabíjení lithiových akumulátorů.

ZÁKLADNÍ FUNKCE A TECHNICKÉ ÚDAJE

 

  • Vstupní napájecí napětí 11 – 15 V stejnosměrných nebo síťové napájení 230 V/50 Hz
  • Pro nabíjení a vybíjení 1 – 12 NiCd/NiMH článků, 1 – 4 Li-ion/Li-poly/Li-Fe článků
  • Nastavitelný nabíjecí proud (0,1 A – 4,0 A)
  • Udržovací nabíjení pro NiCd a NiMH akumulátory (0-100 mA, automaticky nastavované)
  • Ukončení nabíjení pomocí automatiky delta-peak pro NiCd a NiMH akumulátory
  • Lithiové akumulátory jsou nabíjeny metodou „konstantní proud/konstantní napětí“
  • Volitelné napětí 3,6/4,1 V ( Li-ion), 3,3/3,6 V (Li-Fe) a 3,7/4,2 V (Li-poly) pro jednotlivé typy lithiových akumulátorů
  • Dvouřádkový LCD displej s jednoduchým a přehledným menu a zobrazováním parametrů během nabíjení
  • 4-kanálový balancer pro kontrolu a vyrovnávání napětí na jednotlivých článcích lithiových akumulátorů
  • Měření a zobrazování napětí jednotlivých lithiových článků v sadě před nabíjením i během něho
  • K bezpečnému provozu přispívá řada varovných textových hlášení – nesprávné vstupní napětí, špatné zapojení, nevhodný akumulátor nebo jeho stav, nesprávná polarita na výstupu
  • Ochrana proti přepólování a zkratu na výstupu
  • Kompaktní pevná skříňka, malé rozměry

Základní technické údaje

Napájecí (vstupní) napětí 11 – 15 V stejnosměrných, 100 - 240 V, 50/60 Hz
Typ akumulátorů a počet článků pro nabíjení 1 – 12 niklkadmiových (NiCd)
1 – 12 niklmetalhydridových (NiMH)
1 – 4 lithiumpolymerových (Li-poly), lithiumiontových (Li-ion) nebo lithiumfosfátových (Li-Fe)
Nabíjecí proud 0,1 – 4,0 A (po krocích 0,1 A)
Max. výkon 40 W
Ukončení nabíjení delta-peak pro NiCd a NiMH akumulátory
mezní napětí pro Li-ion/Li-poly/Li-Fe ( 4,1/4,2/3,6V na článek)
Proud balanceru max. 120 mA
Rozměry 145x142x43 mm
Hmotnost 490 g

Velká péče je věnována nabíjení lithiových akumulátorů. Pokud nabíjenou lithiovou sadu připojíte také prostřednictvím servisního konektoru, máte možnost v průběhu celého nabíjení nebo vybíjení sledovat napětí na jednotlivých článcích a vestavěný balancer vyrovnává napětí jednotlivých článcích. Pro připojení servisního konektoru nabíjené/vybíjené sady jsou s nabíječem dodávány adaptéry pro dva nejrozšířenější systémy - PolyQuest/RAY/E-Tech a JST-EH (Kokam/Graupner/RC System). Samostatnou zapojovací destičku adaptéru pro servisní konektory systémů JST-XH (EasyCopter/Align/DualSky) a ThunderPower/ThunderFlight/MPX je možno dokoupit zvlášť. Li-poly akumulátory pro RC auta v pevném pouzdře RAY Hardcase je možno připojovat pomocí obou typů speciálních nabíjecích kabelů (#7987 i #7988).

Sada nabíječe obsahuje: nabíječ RAYTRONIC C12, síťový kabel, 12 V napájecí kabel a adaptér pro lithiové akumulátory se zapojovacími destičkami pro servisní konektory systémů PolyQuest/RAY/E-Tech a JST-EH (Kokam/Graupner/RC System).

Nabíječe RAYTRONIC pro RCM Pelikán vyrábí korejská firma SJ, dvorní dodavatel nabíječů pro mnoho předních světových modelářských firem.

http://www.rcm-pelikan.cz/dld/Raytronic_C12_Manual_CZ_EN.pdf

Obrazek