Jdi na obsah Jdi na menu
 


XENO stavebnice

21. 12. 2009
XENO stavebnice


cena: 1390,-
Svahové samokřídlo pro RC kombat nebo motorový větroň pro pohon střídavým motorem třídy AXI 2212 až 2217 z vysoce odolného pěnového ELAPORu. Ovládané elevony. Odnímatelné SOP, lze přeložit napůl pro snadný transport.

 

Obrazek

Multiplex má pro nás zase něco nového! Možná si řeknete, že samokřídla jsou tuctová záležitost, "stará vesta" - ale podívejte se pozorněji! Takže: XENO je při rozpětí 1245 mm už hezky velké, ale díky odnímatelným svislým ocasním plochám a unikátnímu středovému "piánovému pantu" jej prostě přeložíte napůl a složíte do elegantní brašny, kterou Multiplex rovněž nabízí. Dále můžete XENO postavit přímo ze stavebnice jako svahový větroň nebo jej můžete kdykoliv motorizovat prostým "zacvaknutím" pohonné sady se střídavým motorem se sklopnou vrtulí. A nejen to - můžete zvolit základní sadu, s níž je XENO normální motorový větroň schopný setrvale stoupat pod úhlem až 45°. Nebo tuningovou sadu, která XENO promění v obratného akrobatického plnokrevníka schopného vertikálního stoupání!

Obrazek

XENO ocení každý pilot, který dává přednost rychlejším, obratnějším a divočejším modelům menších rozměrů, má rád svahové létání a má aspoń tříkanálovou RC soupravu vybavenou mixem pro elevony. XENO může létat jako klasický větroň na svahu i jako motorový větroň nebo nadupané akrobatické samokřídlo. XENO může díky kompaktnímu tvaru a takřka nezničitelnému pěnovému ELAPORu posloužit i jako model pro začátečníka - ale doopravdy si jej užije každý, kdo již zvládá pilotáž motorového modelu s křidélky a umí zalétnout základní akrobatické obraty.

Všechny hlavní části modelu jsou zhotoveny vstřikovým lisováním do negativních forem z vysoce odolné pěnové hmoty ELAPOR. Křídlo uprostřed spojené "pianovým pantem" s elegantními odnímatelnými svislými ocasními plochami má hlavní nosník z uhlíkového kompozitu. Šachty pro serva elevonů a kanály pro jejich kabely jsou již vylisovány, takže dokončení křídla je hračkou. Trupová gondola sestává ze dvou plastových výlisků spojených čepem ve stylu "pianového pantu" tvořicích pevnou "vaničku" pro RC vybavení a popř. pohonnou jednotku. Nasunutím krytu kabiny se křídlo zajistí v napřímené letové poloze.

Pro ovládání modelu je třeba RC souprava s mixem pro elevony (křidélka mixovaná také jako výškovka) nebo klasická RC souprava s dodatečným elektronickým mixérem zapojeným mezi přijímač a serva. XENO je konstruováno pro serva Hitec HS-82MG (resp. Multiplex Tiny-MG) - použití mikroserv s odolnými kovovými převody vřele doporučujeme vzhledem k velkému dynamickému namáhání za letu a riziku poškození při přistání.

"Elektrifikace" Xena se provádí s pomocí dolňkových sad, které je třeba dokoupit zvášť (v prodeji v roce 2010). Máte tři základní možnosti - dva "Power sety" obsahující elektromotor, regulátor a sadu dílů pro montáž pohonné jednotky nebo sadu montážních dílů, ke které musíte doplnit svůj vlastní motor a regulátor. Pohonná jednotka se do modelu upevňuje "zacvaknutím" a lze ji do modelu kdykoliv doplnit nebo ji kdykoliv vyjmout.

Základní "power set" #33 2654 obsahuje střídavý motor Himax C2212-1180 (vnější průměr 22 mm), regulátor MULTIcont BL-20 S-BEC, pár listů 8x5", 35 mm kužel (pro listy čepem 8/3 mm), kryt kabiny, kryt motoru, uhlíkový prodlužovací hřídel a drobné plastové díly a spojovací materiál. Tato pohonná jednotka XENO přemění na motorový větroň pro rekreační polétání se stoupavostí až 45 stupňů.

Tuningový "power set" #33 2655 obsahuje střídavý motor Himax C2816-1220 (vnější průměr 28 mm), regulátor MULTIcont BL-30 S-BEC, pár listů 9x6", 35 mm kužel (pro listy čepem 8/3 mm), kryt kabiny, kryt motoru, uhlíkový prodlužovací hřídel a drobné plastové díly a spojovací materiál. S touto pohonou jednotkou si XENO vychutnáte jako akrobatické samokřídlo schopné kolmého stoupání.

Sada #224111 obsahuje 35 mm kužel (pro listy s čepem 8/3 mm), kryt kabiny, kryt motoru, uhlíkový prodlužovací hřídel a drobné plastové díly a spojovací materiál. Můžete ji využít pro montáž motoru jiného typu; např. pro tuningové provedení je vhodný motor RAY C2836/08.

Ve všech případech je motor uložen v těžišti uvnitř trupové gondoly, kužel se sklopnou vrtulí pohání prostřednictvím uhlíkové prodlužovací hřídele. Pro motory jsou dodávány adaptéry pro hřídele o průměru 3,0 a 4,0 mm.

Pro napájení motoru budete potřebovat tříčlánkovou Li-poly sadu 900-1100 mAh s proudovou zatížitelností aspoň 20C; pro větroňové provedení potom 4,8 V přijímačový akumulátor NiCd/NiMH ze čtyř tužkových článků.

Stavebnice obsahuje díly pro model větroně: výlisky polovin křídla a svislých ocasních ploch z ELAPORu, kompozitové nosníky křídla, plastové výlisky přídě trupové gondoly, krytu kabiny v provedení větroň, drobné díly, páky, táhla a další příslušenství pro stavbu, arch samolepek a podrobný obrázkový návod.

Tip: Multiplex pro XENO připravuje také speciální přepravní tašku s popruhem přes rameno #76 3317 (v prodeji v roce 2010).

Rozpětí 1245 mm
Plocha křídla 32 dm2
Hmotnost (větroň) 550 g
Hmotnost (elektra) 650-690 g
Funkce E(2), (M)
Náročnost S1/P2-3

Doporučený pohon a RC vybavení (elektrolet):

  MPX - Základní MPX - Tuning
Motor *Himax C2212-1180 **Himax C2816-1220
Regulátor *MULTIcont BL-20 **MULTIcont BL-30
Akumulátor RAY 11,1 V 1100 mAh RAY 11,1 V 1100 mAh
Kužel *MPX #73 3504 **MPX #73 3504
Listy *8x5" **9x6"
Serva 2x HS-82MG
RC souprava min. 3 kanály, mix elevony
*Součást sady #33 2654, **Součást sady #33 2655

Doporučený pohon a RC vybavení (větroň):

  Větroň
Akumulátor 4,8 V RAY Long AA
Serva 2x HS-82MG
RC souprava min. min. 2 kanály, mix elevony