Jdi na obsah Jdi na menu
 


JU 87 B-2

14. 5. 2012

 

ju-87-b-2.jpg

                                                               cena: 1290,-

Polomaketa legendárního německého střemhlavého bombardéru z II. světové války dodávaná se střídavým elektromotorem. Model z pěnového polystyrenu, s nastříkanou kamufláží. Ovládaná křidélka a výškovka.

Stroje s křídlem lomeným do "W" a typickým pevným "bačkorovým" podvozkem vrhající se s jekotem sirén takřka kolmo na bezmocné pěšáky zoufale hledající úkryt - to je Junkers Ju-87 "Stuka" (=Sturzkampfflugzeug - střemhlavý bombardér), symbol nacistické bleskové války. Stuky v dokonalé koordinaci s pozemními jednotkami, jimž nahražovaly klasické dělostřelectvo, které by jinak nestačilo držet krok s valícími se kolonami "panzerů", převálcovaly Polsko, Dánsko a Norsko, stejně jako Francii, Jugoslávii a Řecko. Až v Bitvě o Británii, kdy Luftwaffe neměla drtivou převahu ve vzduchu, je Spitfiry a Hurricany odhalily jako pomalé a neohrabané "sedící kachny". Přesto Stuky hrály významnou roli - nadále spíše jako bitevní letouny - po celý zbytek války na všech bojištích v Evropě, v severní Africe.

Stroje s křídlem lomeným do "W" a typickým pevným "bačkorovým" podvozkem vrhající se s jekotem sirén takřka kolmo na bezmocné pěšáky zoufale hledající úkryt - to je Junkers Ju-87 "Stuka" (=Sturzkampfflugzeug - střemhlavý bombardér), symbol nacistické bleskové války. Stuky v dokonalé koordinaci s pozemními jednotkami, jimž nahražovaly klasické dělostřelectvo, které by jinak nestačilo držet krok s valícími se kolonami "panzerů", převálcovaly Polsko, Dánsko a Norsko, stejně jako Francii, Jugoslávii a Řecko. Až v Bitvě o Británii, kdy Luftwaffe neměla drtivou převahu ve vzduchu, je Spitfiry a Hurricany odhalily jako pomalé a neohrabané "sedící kachny". Přesto Stuky hrály významnou roli - nadále spíše jako bitevní letouny - po celý zbytek války na všech bojištích v Evropě, v severní Africe; otestovaly i odolnost pancéřových palub z vítkovické oceli letadlových lodí Royal Navy doprovázejích konvoje na Maltu...

Thunder Tiger nabízí úhledný malý model z pěnového polystyrenu vhodný pro rekreační letce. Stuka ocení jako výborný pokračovací model každý, kdo již zvládl základy pilotáže, a touží vyslat do vzduchu "opravdový bombardér".

Celý model je sestaven z dílů z pěnového polystyrenu lisovaných do negativní formy. Ve stavebnici dostáváte model značně předpracovaný s nastříkanou kamufláží a se střídavým motorem Ripper OBL 2928/09. Podle názorného obrázkového návodu je stavba velmi snadná a spolehlivě ji zvládne i méně zkušený "stavěč". Ovládána jsou křidélka (jedno servo s torzními náhony), výškovka a otáčky motoru; ovládání směrovky můžete snadno doplnit, pokud budete chtít využít naplno akrobatické schopnosti modelu.

Pro ovládání modelu budete potřebovat aspoň čtyřkanálovou RC soupravu s malým přijímačem, pro ovládání otáček motoru elektronický regulátor otáček aspoň 12 A (např. RAY12A), ale raději 15-18A, pokud budete chtít z modelu "vyždímat" maximum, a tříčlánkový pohonný Li-poly akumulátor cca 1000-1600 mAh (např. RAY 1100 mAh 11,1 V).

Stavebnice obsahuje: nastříkané výlisky trupu, křídla a ocasních ploch, plastový kryt motoru, střídavý motor Ripper OBL 2928/09, podvozek s koly, třílistou vrtuli s kuželem, drobné dřevěné a plastové díly a příslušenství, 5-min epoxid a obrázkový návod. Stavebnice neobsahuje poloautomatické zařízení pro vybírání střemhlavého, jakým byly vybavené skutečné Stuky - takže pozor, hlídejte si výšku!